JAKE E. LEE – RED DRAGON CARTEL

2014. április 29. 18:55

Néhány évvel ezelőtt még meglehetősen nagy biztonsággal lehetett volna fogadást kötni arra, hogy Ozzy Osbourne és a Badlands hajdani gitáros sztárja, Jake E. Lee egyike lesz azon gitárhősöknek, akiket soha nem fogunk magyar színpadon látni. Azóta viszont bekövetkezett az elképzelhetetlen, az amerikai muzsikus felébredt két évtizedes Csipkerózsika-álmából, Red Dragon Cartel néven újra saját zenekart szervezett, majd elkészített egy remek visszatérő stúdióalbumot, melyet május 5-én az A38-as hajó színpadán mutat be. Az alábbi interjú e jeles esemény apropójából készült a ’80-as évek egyik legegyénibb stílusú rockgitárosával.

Az elmúlt két évtizedben alig lehetett hallani rólad, a legtöbben már nem is reménykedtünk abban, hogy egyszer újra gitárt akasztasz a nyakadba. Nemrég azonban újra megtörtént eme örömteli esemény, melynek kézzel fogható eredménye új zenekarod, a Red Dragon Cartel bemutatkozó albuma. Mi volt a fő mozgatórugó a visszatérésed mögött?
Több tényező is szerepet játszott. Érdekes módon, az egész egy szerencsétlen balesettel kezdődött 6 évvel ezelőtt, ami elindította a lavinát. Az egész annyira banális: egy fagylaltos autót üldöztem futva, egy rosszul kivitelezett ugrást követően pedig a beton vízelvezető árok alján találtam magam, törött sarokcsonttal. Mivel senki nem látta az esetet, lábra állni pedig nem tudtam, jó 20 percet kényszerültem eltölteni odalent. Az ember ilyenkor más sem tehet, mint az agyát jártatja, és megpróbál túlélni. A sérülés következtében jóformán mozgásképtelenné váltam, ami hosszú hetekre arra kárhoztatott, hogy a televíziót bámuljam. Aztán eszembe ötlött, hogy talán hasznosabban is el lehetne tölteni a kényszerpihenőt, akár a gitáromat is elővehetném. Ez volt az első lépés. A következő jelentős eseménynek egy véletlen találkozó bizonyult, itthon, Las Vegasban botlottam bele Kevin Churko producerbe, aki Ozzy és a Five Finger Death Punch számára készített sikerlemezeket az elmúlt években. Kevin feldobta, hogy bármikor örömmel dolgozna velem, ha egyszer elhatároznám magam, és újra komolyan nekivágnék a zenélésnek. Nem mondtam erre semmit, az információt viszont elraktároztam. Közben megtudtam, hogy régi barátom, Ronnie Mancuso is Vegasban él, úgyhogy megkerestem, mert ezer éve nem láttam. Ronnie épp a saját bandájával, a Beggars & Thieves-szel készített egy stúdióalbumot, melynek munkálataiban történetesen Kevin Churko is részt vett. Ronnie felajánlotta, hogy szereplejek az egyik daluk klipjében, csak úgy, a hecc kedvéért. Néhány nappal később, hogy a videó megjelent a youtube-on, Ronnie átküldte a linket, hogy nézzem meg, milyen reakciókat váltott ki a felbukkanásom. Mit mondjak, nagyon meglepődtem, hogy szinte mindegyik bejegyzésben velem foglakoztak, nem gondoltam volna, hogy még emlékeznek rám az emberek. Ösztönzőleg hatott rám a sok pozitív visszajelzés, és végül beadtam a derekamat Ronnie unszolásának. Elkezdtünk dalokat írni, ami olyannyira könnyen ment, hogy azt mondtam magamnak: igen, most már készen állok.

Igaz a pletyka, miszerint Ozzy pár éve megpróbált visszaédesgetni maga mellé?
Igen, valóban történt egy megkeresés az Ozzy-táborból, ha jól emlékszem, valamikor 2007-ben. Sharon (Ozzy felesége és menedzsere – szerk.) hívott fel azzal, hogy Zakk Wylde egyre kiszámíthatatlanabb, és úgy gondolták, hogy csatlakozhatnék. Turnékat rebesgetett, és egy új stúdiólemez ötletét is felvázolta, de akkor erre csak annyit tudtam válaszolni, hogy időt kérek, mert alaposan át kell gondolnom, mielőtt döntenék. Többet nem keresett ezután. Szerintem mindezt csak azért tette, hogy ráijesszen Zakkre, azzal, hogy beszélt velem a visszatérésről. Úgy gondolom, hogy eszköz voltam a kezében, így próbálta munkára bírni Zakket.

Ha újra megkeresnének, vállalnád a munkát?
Hmm, azt hiszem… nem is tudom… talán, igen… Ennek viszont az lenne a feltétele részemről, hogy a Bark At The Moon című Ozzy album dalainál végre feltüntessenek szerzőként. Ne érts félre, nem érdekelnek a jogdíjak, egyszerűen csak a nevemet szeretném viszontlátni. Nem olyan nagy kérés ez, de kétlem, hogy valaha is megvalósulhat…

Ez a tüske még mindig benned van, 31 év elteltével is?
Igen, mert meglehetősen aljas módon intézte ezt Sharon és Ozzy akkor. Fűt-fát ígértek, ám miután felvettük az albumot, olyan szerződést tettek elém, amiben a dalokhoz fűződő minden jogomról le kellett mondanom. Fiatal voltam, ott álltam pénz nélkül a nagy lehetőség kapujában, ők pedig nagyon jól tudták, hogy nem fogom mindezt kockára tenni azzal, hogy elkezdek harcolni. Alá kellett írnom a szerződést, ha jót akartam magamnak, nem volt mese…

Néhány napon belül Budapesten lépsz fel a Red Dragon Cartellel. Milyen műsorra számíthatunk?
Jelenleg két programmal járjuk a világot, egy fesztiválokra szabott rövidebbel, illetve egy teljes szetlistával a saját fellépések kapcsán. Nálatok utóbbi lesz, teljes műsort játszunk, melyben fele-fele arányban találhatóak meg a Red Dragon Cartel dalai és az Ozzy, Badlands klasszikusok. Nem akarunk csalódást okozni senkinek!
(A teljes interjú a Hangfoglalás magazin júniusban megjelenő 2014/2. számában lesz olvasható.)

Danev György

© Minden jog fenntartva!
2024 - HANOSZ / BUDAPEST MUSIC EXPO

Partnerek